Hans de Br
 
 
               

                                                           PERSBERICHT       

ATELIER. VIJFTIG KUNSTENAARSPORTRETTEN
Titel: Atelier. Vijftig kunstenaarsportretten
Foto’s: Hans de Bruijn
Inleiding: Hans den Hartog Jager
Omvang: 216 pagina’s, full color, formaat 22 x 24 cm, gebonden
Vormgeving: Mart. Warmerdam, Haarlem
Uitgever: 99 Uitgevers/Publishers, Haarlem
ISBN: 978-90-78670-10-0
Prijs:
ˆ 34,50

De beste ideeën zijn vaak de allersimpelste. Fotograaf Hans de Bruijn wilde al lang eenfotoserie maken van toonaangevende hedendaagse Nederlandse kunstenaars in hun atelier.
De afgelopen twee jaar is hij erin geslaagd om vijftig van hen te portretteren. De foto’sgunnen de toeschouwer een blik op de werkruimtes van kunstenaars als Armando, FionaTan, Erwin Olaf, Marc Mulders, Charlotte Dumas en Robert Zandvliet.
Daarnaast geeft het boek een prachtig overzicht van de huidige stand van de kunst in Nederland. De fotoserie is zeer divers geworden, niet alleen vanwege de uiteenlopende disciplines waarin deze kunstenaars werkzaam zijn maar ook vanwege de verscheidenheid in leeftijd, zoals Jasmijn Visser, geboren in 1983, naast de dit jaar tachtig geworden Carel Visser. De foto’s laten echter vooral zien hoe verrassend divers het begrip ‘atelier’ kan zijn. Er zijn natuurlijk de klassieke schilderateliers, maar de zoektocht bracht De Bruijn ook in enorme fabriekshallen, intieme huiskamers, smetteloze kantoren of voormalige schoollokalen.
Of helemaal niet in een atelier, zoals bijvoorbeeld in het geval van Hellen van Meene: op haar uitdrukkelijk verzoek heeft hij haar geportretteerd in een bos. Een ereplaatsje werd ingeruimd voor Lucebert, die al lang niet meer onder ons is, maar wiens atelier in Bergen nog volledig intact is en dat nog steeds de sfeer van zijn aanwezigheid ademt.
Hans den Hartog Jager, journalist en kunstcriticus (voor o.a. NRC Handelsblad) schreef een boeiende inleiding bij de fotoserie. De kunstenaars zelf vertellen in een korte begeleidende tekst over hun werkruimte, de invloed van die omgeving op hun werkwijze, hun werkritme, rituelen en gewoontes.
Verkrijgbaar vanaf 13 mei 2009 op Art Amsterdam en daarna in de boekwinkels, galeries en musea.
Ook verkrijgbaar via het Centraal Boekhuis of via http://www.99uitgevers.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Riëlle Boerland: 023 5347138 of 06 24898621 of rielle@99uitgevers.nl of http://www.99uitgevers.nl.

 

 

                        Copyright ©Hans de Bruijn 2013